• Keystone Camp Administration Office - Updated
  • Keystone Camp Administration Office - Updated
  • Keystone Camp Administration Office - Updated
  • Keystone Camp Administration Office - Updated

Keystone Camp

101 Keystone Camp Rd. - Brevard, NC

Over the past year, Domokur Architects has been working with Keystone Camp, an all-girls resident camp, to explore preliminary Master Plan development and expansion opportunities. Located in the Blue Ridge Mountains of Brevard, North Carolina, Keystone is the oldest private camp still in existence in the Southeast and is owned and operated by the fourth generation of the original owner. The existing configuration was inefficient and difficult to renovate or alter. After evaluation of possible alternatives, Domokur Architects and the Owner decided it was best to remove the existing structure in its entirety and construct a new office in the same location due to its ideal site central to camp and direct access from the entrance. The overall program requirements for the new building were similar to the original building, however Domokur Architects worked with the Owner and key staff to understand the challenges of the existing space and design a new building that will efficiently support them in their daily routine while also providing room for future growth of camp programs and staff.

The new two-story 5,400 square foot structure includes over 2,600 square feet of reception, conference area, collaborative work room, offices for administrative staff, and storage areas on the main level. Reclaimed pine panels on the interior walls allow the continuation of rustic elements through the work areas, but also lead you to outdoor access and scenic views. The inclusion of porches on all sides of the building encourage outdoor activity and allow additional gathering spaces for large groups and outdoor activities.

Staff quarters and break rooms including a kitchenette and laundry area for camp staff to use while off duty are located on the lower level with direct access. Traditional finishes and a more efficient use of space produced a functional area that staff members can enjoy. Nearly 600 square feet of Staff Quarters or future office expansion are located on the upper level with a separate entrance. Construction of this project was completed prior to the 2016 Camp season.